Csiszolatlan gyémántokat szerződtetett Rodgers?

Írásunkban szubjektív módon igyekszünk átfutni az angol Premier League legutóbbi kiírásának ezüstérmese, a Liverpoolnak az eddigi nyári igazolásain.

Rickie Lambert (Southamptontól 5.5 millió euró)

A 32 éves csatár volt az első érkező, a klub kétéves szerződést kötött a Liverpoolt több mint 15 éve elhagyó Lamberttel. Ugyanis a jó felépítésű támadó a „vörösöknél” nevelkedett, de mivel nem számított az igazán tehetséges labdarúgók közé, hamar megvált tőle az egyesület. Lambert azonban nem adta fel az álmát, a Blackpool, a Macclesfield, a Stockport, a Rochdale és a Bristol Rovers után a nagy reményeket dédelgető Southamptonhoz szerződött 2009-ben. Karrierje itt indult el igazán felfelé, ahogy a „szenteknek” is, több osztályt lépve pedig már a Premier League-ben találták magukat. Lambert gólerősen játszott a southamptoniaknál, az angol válogatottba is bekerült, viszont kérdés: mire lesz képes a Bajnokok Ligája-induló Liverpoolnál? Az eddigi felkészülési meccseken nem sok mindent mutatott, talán kicsit ideges még. Egyértelmű, hogy nem alapembernek jött, ezzel ő is tisztában van, de ebben a szezonban – ha több csatár nem érkezik – sokszor kaphat lehetőséget kezdőként is.

Emre Can (Bayer Leverkusentől 12 millió euró)

A török származású, de német U-válogatott középpályás jó teljesítményt nyújtott a Bundesliga legutóbbi kiírásában, de azért annyira nem, hogy nagycsapatok tömkelegének a figyelmét sikerüljön ezzel felkeltenie. Ugyanakkor vannak olyanok, akik a jövő nagy reménységének tartják a mindössze 20 esztendős játékost, aki a Bayern Münchenből került a „gyógyszergyáriakhoz” egy évvel ezelőtt. Jordan Henderson, Joe Allen, Lucas Leiva és Steven Gerrard mellett kellene valahogy szerephez jutnia Cannak, és bár a Bajnokok Ligája miatt kell a mélyebb keret, valahogy soknak tűnik az öt középpályás. Igaz, ha jön egy sérüléshullám, már nem.

Adam Lallana (Southampton 31 millió euró)

Indokolatlanul is sok pénzt fizetett a Liverpool a tavalyi szezon álomcsapatába is bekerülő támadó középpályásért, de hát nincs mit tenni, Brendan Rodgers menedzser nagyon akarta csapata soraiban tudni a 26 éves játékost, aki még az angol válogatottban sem tudott magának állandó helyet kiharcolni a kezdőben. Mindenesetre az tény, hogy egy nagyon ügyes, technikailag képzett játékosról van szó, akinek „szeme van a pályán”. De ez a Liverpool, nagy elvárásokkal, viszont a szurkolók remélik, hogy a nagy nyomás alatt 173 centiméter magas játékos nem fog összeroppanni.

Lazar Markovic (Benfica 25 millió euró)

A szerb tehetség hat alkalommal játszhatott már hazája válogatottjában, köszönhetően annak, hogy parádés teljesítményt nyújtott a portugáloknál az előző szezonban. Még mindig csak 20 éves, de látszik, hogy a labdával ügyesen bánik, és a kellő alázat is megvan benne ahhoz, hogy sikeres legyen a Mersey-partján. Szerintünk ő az eddigi legjobb nyári szerzemény. Posztja: támadó, középen és a széleken egyaránt bevethető a center mögött.

Az angol labdarúgás idén nagy izgalmakat tartogat a számunkra, hiszen az összes nagycsapat igazolt a bajnoki cím elhódítása érdekében.