A francia Bernard Casoni a bajnok Videoton új vezetőedzője

image

A 30-szoros francia válogatott Bernard Casoni lett a bajnok Videoton labdarúgócsapatának új vezetőedzője.

    A székesfehérvári klub csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy az Olympique Marseille-jel játékosként Bajnokok Ligája-győztes 53 esztendős szakember kétéves szerződést írt alá. A stáb tagja lett még Rodolphe Duvernet erőnléti edző, Pető Tamás másodedző és Bíró Imre kapusedző.
    A klub múlt szerdán bontotta fel a spanyol Joan Carillo szerződését, aki három idényt másodedzőként, egyet pedig vezetőedzőként töltött a Videotonnál.
    Burcsa Győző klubigazgató kiemelte: a tavalyi évhez képest változnak célkitűzéseik, hiszen az előző szezonban a bajnokságban az első három hely volt a cél, ezúttal azonban a bajnoki cím megvédése és a Magyar Kupa megnyerése lesz az elvárás. Hozzátette, a nemzetközi kupában szeretnének olyan messzire eljutni, amennyit a keret megengedi.
    A sportvezető szerint csapatépítésben féléves csúszásban vannak, de olyan stáb kialakítása volt a cél, amely a folyamatosságot biztosítja. Elmondása alapján a vezetőedző kiválasztása nem volt egyszerű, mert a magyar bajnokság nem Európa legszínvonalasabb pontvadászata. Az új trénert rendkívül elszántnak jellemezte, aki komolyan veszi a munkát és nemcsak szeretne győzni, hanem tud is.
    Burcsa kérdésre válaszolva elmondta: a keret alakul, a távozók sorsa már a télen eldőlt. Az eddig ismert Nikolics Nemanja, Juan Calatayud és Sándor György mellett Stopira is elhagyja a Videotont, ugyanis június végén lejár a szerződése és a klub öt ajánlata közül egyik sem felelt meg neki. Hozzáfűzte, a kapusposztra megvan a jelöltjük, mint ahogy Sándor György helyére is, a végleges keret két héten belül összeáll.
    Jelezte, hogy a középpályára és a támadósorba keresnek játékosokat, de a szabályok változása és a magyar játékosok előtérbe kerülése miatt egyre több olyan hazai futballistára lesz szükségük, aki megfelel a klub elvárásainak. Minden csapatrészbe magyar játékost kívánnak igazolni, amennyiben nem sikerül, akkor próbálkoznak külföldivel.
    A csapat felkészülése jövő hétfőn kezdődik, majd vasárnap tíznapos ausztriai edzőtábor kezdődik. A Bajnokok Ligája második selejtezőkörének első találkozójára pedig július 14-15-én kerül sor.
    Casoni elmondta: egy bajnokcsapat természetesen újra bajnok szeretne lenni. Ambiciózus klubnak nevezte a Videotont, amely biztosítja a feltételeket a jó szerepléshez.
    Kérdésre közölte, szép kihívás Magyarországon dolgozni. Úgy vélte, a klubnak komoly tervei vannak, amelyeknek szeretne megfelelni és a BL-selejtezőben is egy-két körön túljutni.
    A futballfilozófiájával kapcsolatban megjegyezte: az agresszív területvédekezést szereti, de a taktikát és a játékot a rendelkezésre álló kerethez kívánja igazítani. Szerinte a Videoton nem véletlenül lett bajnok, az elmúlt időszakban sok minden megvalósult a klubnál, tehát nem célja mindent átalakítani.
    Casoni játékosként a Cannes-ban, a Toulonban, illetve 1990 és 1996 között az Olympique Marseille-ben játszott, ahol 240-szer lépett pályára és 1993-ben BL-t nyert az együttessel. Harmincszor szerepelt a francia válogatottban.
    Pályafutása befejezését követően Marseille-ben kezdte edzői karrierjét, az utánpótlásban dolgozott, majd Rolland Courbis vezetőedző távozása után átvette a felnőtt csapat irányítását. Ezután a tunéziai Etoile du Sahel, a Cannes, a Stade Tunisien csapatainál edzősködött, majd az örmény válogatott kispadján ült. Később, 2005 és 2009 között a Bastiát, 2010 és 2012 között pedig az Éviant irányította. Az Auxerre vezetőedzőjének 2012 decemberében nevezték ki, ahonnan 2014 márciusában távozott. Legutóbb a másodosztályú Valenciennes-nél dolgozott, de szezon közben menesztették.